Nezařazené

Kanadský med

Pokud rádi sledujete americké filmy určitě je vám známa scéna s pravými americkými palačinkami nebo vaflemi politými požehnaným množstvím javorového sirupu. V této zemi jej mají opravdu velice rádi a dá se říct, že téměř veškerá výroba probíhá právě v Severní Americe (v Kanadě). Jedná se o tradiční produkt, který vyráběly již indiánské kmeny na tomto území, a to už v době před objevením tohoto kontinentu slavným mořeplavcem Krištofem Kolumbem. Kanada má dokonce cukrový dub, tedy strom, ze kterého se tato pochutina vyrábí, jako národní strom (což určitě není žádným překvapením hlavně pro hokejové fanoušky).

sirup s vařečkou

Výroba

Dub v sobě uchovává a vyrábí škrob, který zabraňuje tomu, aby kořeny v zimě zamrzly a strom tak odumřel. Na jaře začínají kořeny z půdy nasávat potřebnou vláhu, která společně se škrobem vytvoří nasládlou tekutinu, jež se začne rozlévat to zbytku stromu. Výrobci na jaře stromy napichují, aby mohla šťáva vytékat ven. Tato tekutina je čirá a nemá zatím nic společného s chutí sirupu, na kterou jsme zvyklí. V této fázi tedy přichází na řadu vaření, při kterém se stále musí dodržovat a hlídat teplota, aby byl sirup co nejkvalitnější. Finálním výsledkem je již sirup takový, jaký známe, s 60 % obsahem cukru. Javorový sirup se vyrábí ve variantách A–C, kdy varianta C představuje tu nejtmavší. Platí zde pravidlo, že čím tmavší sirup je, tím je také výraznější jeho chuť.

Účinky

Při koupi sirupu dbejte na jeho kvalitu, a to hlavně na to, aby v něm nebyly přidány další látky a cukry. Kvalitní sirupy se používají jako náhražka klasického rafinovaného cukru, který není pro naše tělu úplně tím nejlepším. Javorový sirup také obsahuje velké množství minerálních látek a vitamínů. Zásluhou obsažené vlákniny posiluje imunitní systém a potlačuje chronický zánět, jejímž následkem může být Alzheimerova choroba nebo také rakovina. Chrání cévy před poškozením LDL cholesterolem a má pozitivní vliv na naše srdce.
palačinky s javorovým sirupem a malinami

Pokud byste jej chtěli porovnávat s medem, přišli byste na to, že obsahuje méně kalorií ale více cukru. Použít jej můžete do pečení dezertů nebo na již zmíněné palačinky a vafle. Zkrátka všude tam, kde se používá i normální cukr.